Cum să te îmbraci la interviul de angajare: Recomandarile Albinei Cozma

Publish date : 21.10.2016

1096 Views

poster

După ce ai expediat un CV promițător unei companii cunoscute, printre angajații căreia ai vrea să te numeri și tu, ai primit mult așteptata invitație la interviu. Primul lucru la care te gândești, după ce te-ai pregătit minuțios pentru întâlnirea cu angajatorul, este aspectul vestimentar. Cu siguranță ai vrea să știi cum să te îmbraci pentru a inspira acuratețe, bun-gust și mai ales încredere potențialului tău șef, dar și cum să eviți unele gafe care te-ar putea costa pierderea șansei de a obține jobul dorit. Recomandările asistent stilistei Albina Cozma te vor ajuta să faci alegerea corectă în ceea ce privește stilul vestimentar, culori, accesorii, astfel încât să pari nu doar o persoană bine îmbrăcată ci și responsabilă.

 

Care sunt ținutele potrivite pentru a merge la interviul de angajare?

În dependență de domeniul în care vrem să ne angajăm, alegem și ținuta vestimentară.  În cazul unui domeniu artistic cum ar fi: muzical, design, creativ, persoana care se angajează poate face abstracție de la un stil foarte sobru, își poate permite un stil business casual  întâlnit și sub denumirea smart casual.

Bărbații vor purta cămăși cu gulerul prins cu nasturi, chiar cu imprimeuri (totuși nu purtați cămăși înflorate, acestea sunt destinate ținutelor de vacanță), sacouri sport, lejere sau chiar cardigane ori pulovere peste cămașă. Cămașa purtată fără cravată este potrivită, descheiată la primul nasture de la gât. Se admit culori în nuanțe mai deschise. Diferența evidentă de stilul business este acceptarea purtării sacourilor în culori diferite față de cele ale pantalonilor. Sunt acceptate accesoriile și cravatele mai colorate. Acest stil permite fiecăruia să-și pună amprenta propriei personalități în alegerea ținutelor. Pantalonii de tip jeans nu intră oficial în stilul business casual.

Cât privește femeile, se recomandă purtarea rochiilor colorate sau cu imprimeuri, fuste în pliuri, bluze sau pulovere.  Se permite un decolteu dar foarte discret. În cazul doamnelor care aplică pentru un job creativ, stilul casual permite înlocuirea sacoului cu un cardigan.

În cazul în care viitorul angajat aplică pentru o funcție  publică, de conducere, sau din domeniul financiar-bancar, acesta ar fi bine să opteze pentru stilul business.  Bărbații să poarte costume cu pantaloni și sacou, cu o cămașă elegantă și cravată.

Femeile vor rămâne tot în zona clasică cu fustă dreaptă (lungimea fustei unu, doi centimetri până și după genunchi în dependență de vârstă și forma corpului) ori pantaloni clasici, cămașă sau bluză fără decolteu, în culori neutre și pantofi cu toc. Acest stil impune purtarea dresurilor obligatoriu, preferabil de culoarea pielii.

 

Cum alegem culorile?

Pentru stilul business la bărbați vom alege culorile: negru, gri, bleu,  pentru stilul smart casual pentru bărbați putem avea câteva pete de culoare în vestimentație. Pentru femei paleta coloristică este variată, de la galben până la bordo, și pot alege atât culori aprinse cât și pastelate.

 

Care sunt accesoriile potrivite și cum le asortăm?

Pentru femeile care optează pentru un job cu funcții de conducere, în ceea ce privește accesoriile nu se recomandă purtarea bijuteriilor mari, opulente, ci doar unele mici, discrete, din materiale de calitate. Cât privește inelele, purtăm doar verigheta și inelul de logodnă. În cazul în care persoana nu e căsătorită se permite un inel discret.

Pentru bărbați ceasul, pantofii și cureaua sunt accesoriile de bază în stilul business, se recomandă ca acestea să fie de calitate, totuși nici una din aceste accesorii nu trebuie să iasă în evidență prin luciu, imprimeuri, pietre.

 

Penrtru ce optăm când este vorba de încălțăminte?

În cazul în care optăm pentru un costum business de culoare închisă, pantofii trebuie sa fie din piele, cu șiret de culoare închisă, însoțiți întotdeauna de șosete închise la culoare. Pentru bărbați și stilul business casual,  pantofii sunt mai puțin eleganți, însă nu încălțați teniși sau adidași și în nici un caz sandale. Nici bermudele nu sunt o opțiune pentru mediul business, oricât de casual ar fi acestea.

În stilul business femeile vor purta pantofi eleganți, cu tocuri de maxim 5-7 cm, care nu vor lăsa să se vadă degetele de la picioare, de exemplu pantofi de tip stiletto sunt foarte oportuni.

 

Cum influiențează aspectul nostru fizic opinia celor din jur?

Influențează radical opinia celor care ne înconjoară, este demonstrat că  55% din impresiile pe care ni le formăm aparțin comunicării nonverbale, inclusiv aspectului fizic, mai ales atunci când nu cunoaștem persoana cu care interacționăm.  Este și firesc acest lucru, persoanele se îmbracă în stilul în care se simt mai bine, din punct de vedere a interiorului, sistemului de valori, ocupații.

 

Credeți că depinde obținerea sau ratarea unui job de felul în care ne îmbrăcăm la interviu?

Cred că poate afecta angajarea ulterioară! Cel mai important, atât pentru femei cât și pentru bărbați, este domeniul în care vor activa și funcția pe care o vor ocupa, ținând cont de acest aspect se alege și ținuta pentru interviu.   

                                                                                                        

Care sunt cele mai mari gafe pe care le fac moldovenii atuci când își aleg ținuta vestimentară?

Alegerea culorilor stridente, articolele vestimentare din țesături transparente, lipsa dresurilor dar și culoarea nepotrivită a acestora – sunt gafe foarte des întâlnite la femei atunci când se prezintă la interviul de angajare.

Înălțimea tocurilor la pantofi la fel  este o problemă a femeilor din Moldova. Și cel mai grav, caracteristic pentru tot spațiului ex-sovetic, este abundența de bijuterii (preponderent din aur) de la lănțișoare până la inele – femeia le poartă pe toate câte le are în posesie.

Trebuie să înțelegem că fiecare bijuterie își are locul său. Când ieșim din casă, la fel cum ne asortăm hainele, asortăm și accesoriile. Abundența de pietre în timpul zilei, la muncă, mai cu seamă la un interviul de angajare, nu sugerează statutul persoanei, ceea ce ar vrea să se creadă, ci  mai cu seamă un prost gust de a asorta vestimentația.

Bărbații fac gafe la alegerea costumului, sacoului, care de regulă sunt mai mari cu o mărime sau două, lungimea și lățimea cravatei, șosetele nu sunt de culoarea potrivită sau sunt prea scurte.

 

Ce sfaturi oferiți candidaților pentru a lăsa o impresie bună la interviul de angajare?

Atât la  interviul de angajare, cât și în cadrul activităților de zi cu zi, cel mai mult contează ca persoanele să fie îngrijite, să poarte haine curate. Și încă ceva, nu experimentați cu vestimentația și accesoriile dacă nu sunteți absolut convinși de rezultat atunci când mergeți la interviul de angajare.  

Sursa foto: fashionguide.md

author photo

VIORICA URSACHI

On the other hand, we denounce with righteous indignation and dislike men who are so beguiled and demoralized by the charms of pleasure of the moment, so blinded by desire, that they cannot foresee the pain and trouble that are bound to ensue; and equal blame belongs to those who fail in their duty through

Comments

Welcome to novajobs

Select profile type for register

Candidate
Company
City

Chișinău

Anenii Noi

Bălţi

Briceni

Cahul

Călărași

Cantemir

Căuşeni

Cimişlia

Comrat

Criuleni

Donduşeni

Dubăsari

Edineţ

Florești

Hânceşti

Ialoveni

Nisporeni

Orhei

Râşcani

Soroca

Străşeni

Tiraspol

Ungheni

Teleneşti

Rezina

Drochia

Făleşti

Glodeni

Leova

Ocniţa

Şoldăneşti

Vulcănești

Taraclia

Sîngerei

Ceadir-lunga

Country

Moldova

Argentina

YUAR

Albania

Andorra

Armenia

Australia

Austria

Azerbaijan

Belgium

Belarus

Bosnia Herzogovina

Bulgaria

Canada

Cyprus

Croatia

Denmark

Switzerland

United Arab Emirates

Estonia

Finland

France

Georgia

Germany

Greece

Ireland

Northern Ireland

Iceland

Italy

Latvia

Liechtenstein

Lithuania

Luxembourg

Macedonia

Malta

Great Britain

Monaco

Montenegro

Norway

Netherlands

Poland

Portugal

Czech Republic

Romania

Russia

San Marino

Serbia

Slovakia

Slovenia

Spain

USA

Sweden

Turkey

Ukraine

Hungary

Vatican City

Israel

Livia

China

Qatar

Oman

Iordania

Moldova