Scrisoarea de intenție: Cum se scrie și care este rolul ei în formarea primei impresii a angajatorului

Publish date : 20.12.2016

1484 Views

poster

Atunci când ești în căutarea unui loc de muncă și depui efort pentru a găsi varianta potrivită pentru tine este cazul să nu te aștepți la minuni, ci să acționezi. Cu siguranță ai deja un CV bine construit și ești sigur că recrutorul va rămâne impresionat. Totuși, dacă CV-ul nu este insoțit și de o scrisore de intenție, atunci ai pierdut prima șansă de a te face remarcat în cadrul companiei la care ai vrut să fii angajat. Dacă ai pregătit deja o scrisoare de intenție, ai grijă ca ea să nu fie de umplutură, acesta trebuie să fie eficientă în primul rând.

 

Lipsa unei scrisori de intenție spune multe despre cel care aplică pentru un job sau altul. Angajatorul poate considera că nu ești o persoană responsabilă, atentă, care ar putea să-și facă munca bine până la cele mai mici detalii. Deci, merită să investești ceva timp și creativitate în scrisoarea ta de intenție, până la urmă aceasta îți promovează imaginea și îți crește semnificativ șansele de a ajunge la interviul de angajare.

 

O scrisoare de intenție eficientă nu reprezintă un sumar al CV-ului, aceasta are scopul de a-ți pune în valoare punctele tari, de a răspunde necesităților angajatorilor și de a-ți confirma disponibilitatea față de companie și jobul ales. Nu este bine să-ți formulezi o scrisoare șablon pentru toate posturile pentru care aplici, se recomandă ca scrisoarea de motivație să fie scrisă în mod diferit pentru diferite joburi și companii. Astfel, din sutele de CV-uri și scrisori standardizate trimise de alți candidați, recrutorul poate fi atras tocmai de originalitatea scrisorii tale, în cazul în care este captivantă, scurtă și bine redactată.

 

Elementele de bază ale unei scrisori de intenție:

 

Antet: Conține informațiile generale despre expeditor și destinatar trebuie să fie complete și veridice. Dacă scrisoarea este trimisă în format fizic este necesar ca datele de identificare ale aplicantului să fie indicate în partea stângă de sus și să conțină: nume, prenume, adresă de mail, nr. de telefon, adresa domiciliuui. În cazul în care scrisoarea de intenție este trimisă în format electronic, aceste date se vor scrie la final, în semnătură.

 

Informațiile de identificare ale recrutorului vor fi specificate în partea dreaptă, puțin mai jos de nivelul datelor expeditorului. Aici vei indica nume, prenume, numele companiei, adresa.

 

Introducere: La începutul scrisorii te vei adresa angajatorului, iar ca să dai dovadă de documentare și să inspiri interes chiar din primele rânduri este bine să indici unele detalii ce țin de reputația companiei, realizările atestate în timp și care sunt tangențele pe care le ai cu această firmă și locul de muncă pe care vrei să-l obții.

 

Cuprins: Aici ai ocazia să-i demonstrezi recrutorului că tu ești persoana de care compania sa are nevoie. Descrie-te în cel mai bun mod posibil și abordează creativitatea pentru a capta atenția asupra experienței tale profesionale, asupra calităților și rezultatelor obținute care sunt compatibile cu postul solicitat. Tot aici vei specifica motivul expedierii scrisorii și postul pentru care aplici. Informațiile care sunt deja incluse în CV nu trebuie să fie repetate și în scrisoarea de intenție, fii original și formulează un text concis, clar și atractiv.

 

Încheiere: Ultima parte a scrisorii este rezervată concluziilor. Aici îl poți provoca pe angajator la o eventuală întâlnire, astfel îi demonstrezi disponibilitatea ta față de necesitățile sale. În final vei mulțumi pentru atenția și timpul acordat, iar în cele din urmă vei încheia scrisoarea de intenție printr-o formulă standard care reflectă respect și considerație față de destinatar.

 

Respectând criteriile de bază ale unei scrisori de intenție și redactând-o într-o manieră concisă, originală, bine structurată și fără greșeli de ordin ortografic, ești cu un pas înaintea celorlalți candidați și, posibil, angajatorul chiar îți va încredința postul dorit.

 

Mai jos puteți vedea un model de scrisoare de intenție preluată din lucrarea Prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, Universitatea Româno-Germană din Sibiu.

 

 

Sursa foto: reginele.ro

author photo

VIORICA URSACHI

On the other hand, we denounce with righteous indignation and dislike men who are so beguiled and demoralized by the charms of pleasure of the moment, so blinded by desire, that they cannot foresee the pain and trouble that are bound to ensue; and equal blame belongs to those who fail in their duty through

Comments

Welcome to novajobs

Select profile type for register

Candidate
Company
City

Chișinău

Anenii Noi

Bălţi

Briceni

Cahul

Călărași

Cantemir

Căuşeni

Cimişlia

Comrat

Criuleni

Donduşeni

Dubăsari

Edineţ

Florești

Hânceşti

Ialoveni

Nisporeni

Orhei

Râşcani

Soroca

Străşeni

Tiraspol

Ungheni

Teleneşti

Rezina

Drochia

Făleşti

Glodeni

Leova

Ocniţa

Şoldăneşti

Vulcănești

Taraclia

Sîngerei

Ceadir-lunga

Country

Moldova

Argentina

YUAR

Albania

Andorra

Armenia

Australia

Austria

Azerbaijan

Belgium

Belarus

Bosnia Herzogovina

Bulgaria

Canada

Cyprus

Croatia

Denmark

Switzerland

United Arab Emirates

Estonia

Finland

France

Georgia

Germany

Greece

Ireland

Northern Ireland

Iceland

Italy

Latvia

Liechtenstein

Lithuania

Luxembourg

Macedonia

Malta

Great Britain

Monaco

Montenegro

Norway

Netherlands

Poland

Portugal

Czech Republic

Romania

Russia

San Marino

Serbia

Slovakia

Slovenia

Spain

USA

Sweden

Turkey

Ukraine

Hungary

Vatican City

Israel

Livia

China

Qatar

Oman

Iordania

Moldova