Vrei o mărire de salariu? 10 principii care te ajută să negociezi cu angajatorul

Дата публикации : 21.02.2017

1464 Просмотров

poster

Uneori, chiar dacă ne simțim bine la locul de muncă și muncim alături de cei mai prietenoși colegi, avem tendința de a ne dori mai mult. Din anumite motive considerăm că salariul pe care îl primim nu corespunde cu munca pe care o depunem sau nu este la un nivel cu salariul pe care îl au alți angajați din același domeniu de activitate. Indiferent de motivul pentru care vrei să ceri o mărire de salariu, cel mai important pas pentru a-ți atinge obiectivul este să negociezi cu angajatorul tău. De modul în care vei discuta cu angajatorul depinde dacă vei avea parte de un salariu mai mare în timpul apropiat sau nu.

 

Dacă vei încerca din start să enumeri motivele pentru care ai nevoie de o mărire de salariu, cu siguranță șeful tău va dori să încheie discuția cât mai curând fără să-ți aprobe solicitarea – nevoile tale financiare nu îl preocupă și nu îl vor determina să-ți ofere un salariu mai mare. Pentru a avea o discuție eficientă cu angajatorul, astfel încât la final să ai tu de câștigat, noi îți prezentăm zece principii care te ajută să negociezi corect o mărire de salariu.

 

1. Negociază cu persoana potrivită – Angajatorul tău este cel cu care trebuie să discuți direct o eventuală mărire de salariu. Dacă discuți despre acest lucru prin intermediari, riști să îți creezi o imagine negativă în cadrul companiei dar să ratezi și șansa de a obține un salariu mai mare.

 

2. Organizează un plan al discuției – Solicitarea unei măriri de salariu reprezintă un pas important, care implică negociere și analiză din mai multe puncte de vedere, iar toate acestea nu se vor petrece în zece minute. De aceea, stabilirea unui loc special și organizarea unui plan al discuției sunt esențiale pentru un rezultat pozitiv. Astfel, înainte de a cere o mărire de salariu, planifică o întâlnire cu angajatorul la care să te prezinți pregătit pentru a răspunde și a adresa întrebări legate de viitorul tău profesional. Subiectul privind salariul tău nu trebuie să fie abordat la telefon, în timpul ședințelor cu participarea celorlalți colegi sau într-o discuție pe rețelele de socializare ori e-mail.

 

3. Găsește momentul oportun – Solicitarea unei măriri de salariu este indicată în perioada în care ai înregistrat rezultate bune la locul de muncă, iar șeful este mulțumit de activitatea ta. Dacă pe parcursul ultimului an salariul tău a fost majorat, dacă compania se confruntă cu o criză financiară, sau rezultatele activității tale lasă de dorit în perioada respectivă, este cazult să mai aștepți până să te prezinți în fața angajatorului cu o astfel de cerere, pentru că este posibil să nu fie aprobată.  

 

4. Stabilește obiectivele cererii – Acest lucru nu înseamnă că vei motiva solicitarea de mărire a salariului din perspectiva necesităților pe care le ai, șeful tău nu are nicio tangență cu nevoile tale. Tu trebuie să enumeri obiectivele care te-au determinat să înaintezi această cerere și aici ne referim la: performanțe profesionale, vechime în muncă sau valoarea pe care o aduci companiei. Chiar este recomandat să începi negocierile având deja stabilită suma exactă care vrei să fie adăugată la salariu.

 

5. Nu amenința șeful cu demisia – Dacă în discuția cu angajatorul privind mărirea salariului nu ajungeți la un numitor comun, să știi că nu este cazul să îi spui că ai de gând să demisionezi dacă nu vei primi un salariu mai mare. O astfel de atitudine din partea ta îl poate determina să te înlocuiască mai devreme sau mai tîrziu cu o altă persoană, poate chiar mai bine pregătită decât tine.

 

6. Cercetează piața salariilor – Înainte să începi negocierile privind mărirea salariului trebuie să te documentezi pentru a cunoaște care sunt salariile pe care le primesc angajații cu nivel de pregătire similar cu al tău în cadrul companiilor din același sector. Astfel, vei afla care este salariul mediu real pe piață și vei ști care sunt limitele cererii tale, iar discuția dintre tine și șeful tău va fi una constructivă.

 

7. Optează pentru originalitate – Nu te axa doar pe partea financiară, fii gata să analizezi și alte modalități de remunerare astfel încât munca ta să fie răsplătită după merite și așteptări. Poți opta să primești în continuare același salariu pe care îl ai în prezent, dar să beneficiezi de prime pentru performanță profesională. O altă modalitate ar fi să-ți scurtezi orele de muncă pe fundalul aceluiași salariu ori să primești lunar bilete la teatru, abonamente pentru sala de forță, înot și altele. Astfel, îi demonstrezi șefului că progarmul tău de muncă este important, dar îți prețuiești și timpul liber!

 

8. Stăpânește-ți emoțiile – Chiar dacă, de obicei, angajatorii cunosc foarte bine tehnicile de persuasiune, și chiar manipulare, nu ceda acestor blocaje emoționale – fii calm, relaxat și pregătit să argumentezi fiecare opinie sau afirmație. Dacă îl lași pe șeful tău să te domine emoțional, el te va domina și financiar!

 

9. Cere fără ocolișuri – Motivul pentru care multe negocieri dintre angajat și angajator nu se închee cu o mărire de salariu este faptul că angajatul nu cere cu adevărat. Este necesar să stabilesti clar valorile de creștere ale salariului în cifre și procente, astfel încât șeful tău să înțeleagă ce anume vrei de la el, iar discuția să fie una eficientă.

 

10. Un salariu mai mare, mai multe responsabilități – Odată cu cererea de mărire a salariului șeful îți poate propune mai multe responsabilități. Nu-ți fie frică să răspunzi afirmativ unei astfel de provocări deoarece ai doar beneficii – vei câștiga încrederea angajatorului, vei urca la un nou nivel și vei avea un salariu mai mare.

 

Până la urmă, nu contează atât de mult salariul pe care îl primești – el este variabil în timp, iar rolul pe care îl îndeplinești în cadrul companiei și relația cu angajatorul și colegii de muncă devine cartea ta de vizită. Oricând poți cere o mărire de salariu dacă ești sigur de valoarea pe care o aduci firmei și de performanțele pe care le înregistrezi prin activitatea ta. Iar, dacă vei ține cont de cele 10 principii, prezentate mai sus, în procesul de negociere vei obține nu doar un salariu mai mare, ci și respectul șefului față de tine și de munca ta va fi mai mare. Nu-ți rămâne decât să ceri, și să o faci în mod direct, diplomatic responsabil, iar ceea ce meriți cu siguranță va ajunge pe biroul tău. 

 

Sursa fotocareerbuilder.com

author photo

ВИОРИКА УРСАКИ

Нет никого, кто любил бы боль саму по себе, кто искал бы её и кто хотел бы иметь её просто потому, что это боль

Комментарии

Добро пожаловать в novajobs

Выберите тип профиля для регистрации

кандидат
Компания
Город

Кишинев

Новые Анены

Бельцы

Бричаны

Кагул

Кэлэрашь

Кантемир

Каушаны

Чимишлия

Комрат

Криулень

Дондушень

Дубоссары

Единцы

Флорешть

Хынчешть

Яловень

Ниспорень

Орхей

Рышкань

Сорока

Страшены

Тирасполь

Унгень

Теленешты

Резине

Дрокия

Фалешты

Глодяны

Леова

Окница

Шолдэнешты

Вулканешты

Тараклия

Сынжерей

Чадыр-лунга

Страна

Moldova

Аргентина

Южная Африка

Албания

Хорватия

Кипр

Канада

Болгария

Босния и Герцеговина

Беларусь

Бельгия

Азербайджан

Австрия

Австралия

Армения

Андорра

Мальта

Македония

Люксембург

Литва

Лихтенштейн

Латвия

Италия

Исландия

Северная Ирландия

Ирландия

Греция

Германия

Грузия

Франция

Финляндия

Эстония

Эмираты Саудовской Аравии

Швейцария

Дания

Ливия

Израиль

Ватикан

Венгрия

Украина

Турция

Швеция

США

Испания

Словения

Словакия

Сербия

Сан-Марино

Россия

Румыния

Чешская Республика

Португалия

Польша

Нидерланды

Норвегия

Черногория

Монако

Великобритания

Китай

Qatar

Омана

Иордании

Moldova